ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Vrten-dupen – Makedonska TRADICIONALNA pita!

Sastojci
– oko 1 kg brasno
– 400ml tople vode
– 1 kocka svezeg kvasca
– 3 kasicice soli
– 2 kasicice secera
– 80ml ulja
– 2 belanca
– 1 jaje
– 150ml ulja za sipanje u tavi
– 300gr sira
– 2 zumanca + 1kasika mleka za premazivanje
– susam za posipanje
– 80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja
Priprema
Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati.
Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge.
Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.
Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.
U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici.
Okolo stavimo izmrvljeni sir.

Nema komentara:

Objavi komentar