četvrtak, 30. lipnja 2016.

Evo koje ulje je najbolje i NAJZDRAVIJE koristiti za prženje hrane–

Doktor Sara Šenker, dijetetičar i nutricionista, savjetuje kojim sve vrstama ulja možete zamijeniti maslinovo ulje i suncokretovo.
Najbolje za pečenje/prženje povrća: Ulje repice
Ulje repice sadrži 6 odsto zasićenih masti, za razliku od maslinovog ulja koje sadrži 14,3 odsto zasićenih masnoća. Takođe ima 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 odsto vitamina E.
U pitanju je jedno od najzdravijih ulja sa veoma prijatnim ukusom.
Kada je zagrijavanje ulja u pitanju, najznačnija je tačka dimljenja, kada masne kiseline oksidišu, stvarajući slobodne radikale. Ulje repice ima visoku tačku dimljenja, što ga čini pogodnim za prženje ili pečenje namirnica.
Najbolje za rižoto: Pirinčano ulje
Dobija se obradom pirinčanih mekinja (sloj ispod fibrozne ljuske pirinča) i pirinčane klice (masan dio pirinčanog zrna, bogat nutrijentima).
Osim što je bogato vitaminom E koje blagotvorno djeluje na srce, pirinčano ulje sadrži i ferulnu kiselinu, antikosidant koji ima snažno protivupalno dejstvo koje štiti imuni sistem i spriječava nastanak bolesti.

Dobija se iz bijelog, mesnatog dijela kokosa koji sadrži oko 50 odsto laurinske kiseline, „zdravije“ zasićene masne kiseline. Na sobnoj temperaturi prelazi u čvrsto stanje pa nije pogodno koristiti ga za salate, ali visoka tačka dimljenja čini ga idealnim za kuhanje.Najbolje za dinstanje: Kokosovo ulje
Iako sadrži 86,5 odsto zasićenih masti, istraživanja su pokazala da ih tijelo znatno brže iskorišćava i manje je vjerovatno da će ih uskladištiti u vidu masnih naslaga. Ipak, kokosovo ulje trebalo bi koristiti umjereno.
Najbolje za salatu: Orahovo ulje
Zbog značajne količine masnih kiselina koje sadrži, orahovo ulje moglo bi da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog različitih ukusa i niske tačke dimljenja, najbolje je koristiti ga u okviru preliva za salate.
Iako je ukusno, nema širok spektar primjene. Najbolje je kupiti malu bocu i čuvati je na hladnom i mračnom mjestu jer brzo užegne.
Najbolje za pečenje: Ulje konoplje
Bogatije je esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama nego bilo koje kuhinjsko ulje, a sadrži dvostruko manje zasićenih masti od maslinovog ulja. Samo jedna kašika zadovoljava 94 odsto dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama.
Ima vrlo široku primjenu – može se koristiti za dinstanje, salatne prelive, i umake. Jedna je od najzdravijih alternativa maslinovom ulju, iako njegov ukus možda neće odgovarati svima. Može se ublažiti suhim voćem i raznim začinima.

Nema komentara:

Objavi komentar