utorak, 28. lipnja 2016.

Travnička lezibaba

Sastojci:
– 1 kg krompira
– 500 g brašna
– 800 ml vode
– 3 čajne kašike soli
– 2 čajne kašike bibera
ZA PRELIV:
– 500 ml vode
– 3 supene kašike ulja
– 1 čajna kašika soli
ZA PRILOG:
– 500 g kisele pavlake
– 250 ml jogurta
Priprema
Krompir oguliti i narezati na kockice.
Krompiru dodati biber, so i brašno. Sve promiješati.
Postepeno sipati vodu i sve dobro izmiješati.
Smjesu izliti u nauljeni veliki pleh od rerne.
Lezibabu peći na 250 stepeni, 50 minuta.
Za preliv prokuhati posoljenu i nauljenu vodu. Vrelu lezibabu preliti vrelim prelivom.
Vratiti je u rernu na 5 minuta, da upije preliv.
Toplu lezibabu rezati na kocke.
Za prilog promiješati kiselu pavlaku i jogurt, po želji posoliti. Prilog je polutekući, niti se preliva preko lezibabe, niti se maže, nego se servira u veliku plitku zdjelu na sredini stola i jede se kašikom.

Nema komentara:

Objavi komentar