četvrtak, 30. lipnja 2016.

Pita od višanja

Sastojci:
  • 2 velike šolje griza – 400 gr
  • 2 šolje šećera – 450 gr
  • 1 šolja jogurta 250 gr
  • 1 šolja ulja 250 ml
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jaja
  • kore za pitu i baklavu
  • 400 gr višanja
Preljev:
  • 450 gr šećera
  • 500 ml vode
Priprema:
Pripremite tri jaja te za svako odvojite bjelance od žumanjca te umutite bjelanjke pjenasto. Dodajte žumanjke te miješajte 1 minutu. Dodajte dvije šolje ili 450 gr šećera.
Dodajte ulje te miješajte 1 minutu. Dodajte prvo jednu šolju ili 200 gr griza te mutite. Drugu šolju ćemo dodati na kraju. Potom uz stalno miješanje dodajte jogurt. Umiješajte prašak za pecivo u drugu polovinu griza te potom sve zajedno dodajte u smjesu I dobro pomiješate.
Potrebno vam je sve ukupno 16 listova kora za pitu. Postavite jednu koru na radnu površinu te ju premažite sa smjesom koju ste prethodno napravili. Potrebno je da premažete sa oko 6 žlica smjese. Kore ne trebaju da budu previše suhe ali ni sa previše fila. Postavite slijedeću koru preko prethodne te ponovite postupak. Postupak ponovite 3 puta, a na četvrtu koru rasporetite višnje bez fila (možete koristiti svježe ili višnje iz zamrzivača).
Zamotajte rolnu lagano u oblik valjka. Postupak ponovite sa preostalim korama.
Kada ste umotali sve rolne prekrijte pitu sa jednim listom papira za pečenje da vam ne izgori te ju pecite oko 40 minuta na 200 ºC.
U međuvremenu pripremite preljev od šećera i vode. Ta voda treba lagano prokuhati tek da se šećer otopi. Nije potrebno da ju ukuhavate predugo. Kada je pita pečena prelijte je s vrućim ali ne ključalim preljevom. Ostavite pitu u hladnjak najmanje 6 sati prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar