Turski čajni kolač–
- SASTOJCI
- 12 dag grožđica
- 30 dag omekšanog maslaca
- 25 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica 1 limuna
- 6 jaja
- 3 žlice madeira vina
- 30 dag brašna
- 8 dag gustina (škrobnog brašna)
- 2 žličice praška za pecivo
- 15 dag ušećerenih trešanja
- 15 dag nesamljevenih oraha
- ½ žličice soli
- 1 žličica samljevenog cimeta
- ½ žličice samljevenog kardamoma
- 10 dag masne čokoladne ocakline
- 5 dag nasjeckanih pistacija
- ZA KALUP
- malo maslaca
- malo mrvica
Priprema – turski čajni kolač
- Duguljasti kalup dužine oko 30 cm dobro namastite i pospite mrvicama. Pećnicu zagrijte na 190°C.
- Grožđice operite toplom vodom i ostavite da se ocijede.
- Za prvu smjesu maslac dobro promiješajte sa šećerom, vanilin šećerom
i limunovom koricom da se smjesa počne pjeniti. Tada umiješajte jedno
po jedno jaje i na kraju dodajte vino i još jednom dobro izmješajte.
- Za drugu smjesu pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa
dodajte grožđice. Krupno nasjeckajte trešnje i orahe pa ih dodajte u
drugu smjesu. Drugoj smjesi dodajte i sol, cimet i kardamom.
- Drugu smjesu sa brašnom dobro umiješajte u prvu smjesu sa maslacem. Dobiveno tijesto stavite u kalup.
- Kolač pecite oko 30 minuta na drugoj prečki odozdo.
- Kada je turski čajni kolač pečen, ostavite ga u kalupu da se
ohladi. Nakon što se ohladio, premjestite kolač na rešetku pa ga
prelijte pripremljenom čokoladnom ocaklinom. Čokoladnu ocaklinu pospite
nasjeckanim pistacijima.
- Turski čajni kolač je spreman za posluživanje. U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar