Primamljiv miris i okus borovnica čine ih
neodoljivim. Osim što su odličan izvor vitamina C i željeza, one mogu
izliječiti bolne hemeroide.
Tamnoplave sočne bobice borovnica osvajaju nas izgledom, mirisom i
okusom. One se mogu jesti svježe, skuhane u marmeladu, usitnjene u
frapeu, osušene ili pak očuvane u rakiji. Izbori su beskrajni, jednako
kao i dobrobiti za zdravlje koje nam daruju.
Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala,
osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće
preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja,
srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta,
rak i sl.
Listovi borovnice koriste se protiv povraćanja, kašlja, proljeva,
želučanih grčeva i dijabetesa ako se beru u svibnju ili na jesen.
Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40 stupnjeva
Celzijevih i od njih napravimo čaj.
Kako biste pobijedili hemeroide i zaustavili njihovo krvarenje,
borovnice trebate jesti svježe ili osušene. Ako ih čuvate u frižideru,
obratite pažnju na to da su sve bobice neoštećene. Možete ih držati na
hladnoj temperaturi čak do dva tjedna, nakon toga se pokvare. Jedite ih
same, s dodatkom šećera, u jogurtu ili s drugim voćem – što više voća
jedete, to ćete prije osjetiti poboljšanje cijelog organizma.
Borovnicama će se vrlo rado okrenuti osobe koje muku muče s
kilogramima jer su one korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja
daju osjećaj sitosti.
Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.
Za razliku od svježih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju proljev.
Sirup od borovnica
Kuhajte deset žlica borovnica u litri vode petnaestak minuta.
Ocijedite, dodajte istu količinu šećera i vratite na štednjak kako bi
napravili sirup. Konzumirajte žlicu natašte i prije spavanja kako bi
umirili sve želučane bolesti.
Nema komentara:
Objavi komentar