petak, 29. srpnja 2016.

Torta sa jabukama

Način pripreme

Kora-biskvit
Jaja i šećer dobro izmikasti. Dodati ostale sastojke osim kakaa.  2/3 mase istresti u kalup. U preostalu 1/3 dodati kakako izmiješati, pa lagano prošarati po prethodno stavljenoj masi. Ispeći, pa kad se ohladi prepoloviti.
Krema sa jabukama
U vodu dodati šećer i jabuke, pa kad prokuha na laganoj vatri kuhati još 10 minuta. Dodati gustin i žlelatinu i kuhati uz stalno miješanje da masa postane gusta. Ostaviti da se malo hladne.
U kalup za torte staviti jedan dio kore, pa kremu od jabuka, onda “pokriti” drugim dijelom kore.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Krema II
Šećer dobro upržiti, pa dodati mlijeko. Kad se šećer istopi dodati umućen gustin i kuhati uz stalno miješanje dok masa ne postane gusta. Ostaviti da se ohladi. Ohlađenoj kremi dodati omekšali margarin/puter, pa dobro izmiksati.
Gotovu kremu staviti na drugi dio kore. Ukarsiti po želji i ostaviti u frižider najbolje je preko noći.
Kora-biskvit
četiri
jaja
sedam
kašika šećera
jedan
prašak za pecivo
osam
kašika brašna
jedna
šoljica ulja
jedna
šoljica vode
jedna
kašika kakaa
Krema sa jabukama
1l
vode
sedam
kašika šećera
1,5kg
jabuka
četiri
kašike gustina
jedna
vrećica želatine 10g
Krema 2
1l
mlijeka
14
kašika šećera
sedam
kašika gustina
250g
margarina/putera

Nema komentara:

Objavi komentar